Kenija, Tanzanija, Zanzibar! Planiranje putovanja – Part 4: Cijepljenje i lijekovi

by admin (online) on July 7, 2011

Obavezno je cijepljenje protiv žute groznice ako se putuje u subsaharsku (tropsku) Afriku. U biti obavezno je i kontrolira se ako ulaziš u neku zemlju iz zemlje u kojoj postoji mogućnost zaraze žutom groznicom. Dakle, ako dolaziš iz Europe samo u Keniju, ne možeš unijeti žutu groznicu i cijepljenje nije obavezno (ne kontrolira se). Međutim, ako iz Kenije putuješ u Tanzaniju (kao što je u našem slučaju), onda je cijepljenje obavezno jer dolaziš iz zemlje (Kenija) u kojoj se moguće zaraziti i prenijeti žutu groznicu. Žutu groznicu kao i malariju prenose zaraženi komarci.
Neovisno o tim zakonima i da li će se kontrolirati ili ne dobro je radi vlastite sigurnosti to napraviti jer cjepivo pruža zaštitu 10 godina, no potrebno je cijepiti se najkasnije 10 dana prije puta.

Prije par dana cijepili smo se u Zavodu za javno zdravstvo, Mirogojska 16, ZG. Cijepljenje protiv žute groznice i žuta knjižica (obični žuti kartončić na kojem piše datum, ime cjepiva i potpis doktora) koštaju 285,00 kn. Ne treba se naručivati i nema čekanja, Zavod je oko 14:00 sati doslovce prazan. Samo cijepljenje je bezbolno, iglica je tako mala da uopće ne osjetiš. Za sad ni kod mene ni kod Gorana nema nikakvih nuspojava, iako su nas upozorili da bi moglo biti malo povišene temperature, glavobolje ili proljeva. Hvala Bogu, ništa.

Što se tiče antimalarika – nakon jako puno googlanja, čitanja i razgovaranja s ljudima koji su bili ili trenutno jesu u Africi (neki i preboljeli malariju) i samog razgovora s doktoricom u Zavodu za prevenciju putničkih bolesti, mi smo odlučili da antimalarike nećemo uzimati. E sad, ovo možda zvuči malo neozbiljno i nikako nije savjet bilo kome tko čita ovaj tekst, ali razloga za ovu našu odluku je nekoliko:

  • lijekovi za prevenciju malarije su ili skupi (malarone) ili imaju gadne nuspojave (lariam) ili su štetni antibiotici koje treba uzimati skoro dva mjeseca (doksiciklin)
  • lijekovi za prevenciju malarije ne nude 100% zaštitu i ako imate peh da vas ubode zaražena ženka dobiti ćete malariju neovisno o tome da li pijete lijekove ili ne, jedino će vam simptomi biti nešto blaži, dakle ni s lijekovima niste sigurni
  • malariju je moguće izbjeći ukoliko se dobro zaštitite od uboda komaraca, a mi imamo nekoliko vrsta repelenata, narukvice, sprej za prostoriju, i Raid aparatić za po noći uštekati kraj kreveta + mreže za komarce i duge hlače i rukave za navečer
  • u slučaju da eventualno i pokupimo malariju, (a inkubacija traje najmanje 7 dana – tako da bi se razboljeli vjerojatno tek nakon povratka) malarija se brzo i učinkovito liječi i uz pravilnu terapiju parazit se potpuno ukloni iz tijela u roku od max 5 dana – a afrički doktori su stručnjaci za malariju jer je tamo ona učestala kao kod nas upala grla

Dakle, oprez, konstantno špricanje s repelentima i sve bi trebalo biti OK. Ako se pojavi iznenadna temperatura i simptomi gripe u roku tri mjeseca nakon povratka, trk u kliniku za infektivne bolesti na testiranje…

Što se tiče ostalih potencijalnih zdravstvenih problema dobro je malo ojačati imunitet, probavni sustav i obnoviti crijevnu mikrofloru, pa pijemo svaki dan probiotik. Nadam se da se nećemo baš otrovati hranom, a putnički proljev je i tako normalna pojava u Africi :)

(u to sam se i sama uvjerila, te preležala dva dana Zanzibara na relaciji krevet -školjka, a detelje o tome možete pročitati OVDJE)

{ 3 comments… read them below or add one }

Marria February 12, 2013 at 5:10 pm

Pozdrav!
Zanima me ima li veze ako sam se cijepila 8, a ne 10 dana prije polaska. Hocu li imati problema pri ulasku u Keniju? Može li mi išsta biti, iako sam prvih 3-4 dana samo u Nairobiju?? Unaprijed hvala!

Reply

admin February 12, 2013 at 5:42 pm

Marija,
nema problema što se tiče cijepljenja 8 dana prije odlaska na put, dolazite iz zemlje gdje žuta groznica nije problem. Nas su knjižicu o cijepljenju tražili kad smo IZLAZILI iz Kenije, ne kad smo ulazili. U Nairobiu mi nismo vidjeli skoro ni jednog komarca, i budite bez brige. Uzmite neki repelent, namažite se navečer, imajte lagane duge rukave i nogavice, posprejajte sobu prije spavanja, zatvorite prozor i neće biti nikakvih problema. Nema tih komaraca tako puno, ništa više nego kod nas u ljetnim večerima..

Reply

LeLa March 28, 2013 at 4:09 pm

Pozdrav!

Ja sam se vratila iz Liberije, gdje sam boravila godinu dana, u 06/2012. Zelim samo da napomenem slijedece: 24.03.2013 mi je prvi put u zivotu dijagnosticirana malarija – za vrijeme mog boravka u Libiji. Doktori ovdje to ne bi prepoznali, ali sam im odmah ”prijavila” da sam boravila u Liberiji prije godinu dana, jer i u delirjumu od bolesti sam shvatila da izgledam poznato..previse slucajeva malarije sam vidjela u Liberiji…u svakom slucaju, sa 39,3 C , opcim umorom, nemoci – doktori u Libiji su se slozili da je u pitanju malarija i preporucili MalarOne. Malariju nisu mogli potvrditi u krvnom uzorku, iz prostog razloga sto bi uzorak morali slati u Tunis na analizu, a u slucaju da je moja pretpostavka u pravu, vrijeme je osnovni element uspjesnog lijecenja.
Na svu srecu, vec nakon prve tablete groznica se stisala. Jos uvijek se oporavljam, polako i sigurno. No bitno je da se oporavljam.

U Libiji, prema svim mogucim izvorima, nema malarije. Moji simptomi su se dakle pojavili po boravku u Liberiji, deset mjeseci poslije. Prema nekim izvorima, malarija nije iskljucena i dvije godine nakon posjete regiji u kojoj je prisutna..

Eto, zeljela sam da podijelim iskustvo i na neki nacin – potvrdim teoriju – dugo poslije puta simptomi se mogu pojaviti… Kako se kaze – zlu ne trebalo..

Pozdrav!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: